architektur

Eine Auswahl meiner Entwürfe und Projekte werden hier vorgestellt.

design build projects

Studien zur Nachhaltigkeit universitärer Entwicklungsprojekte

masterthesis in architecture

2017 © Iris Nöbauer MArch

By combining concept and implementation, design-build projects effectively connect theoretical knowledge and practical application. Concrete action allows for the development of new approaches to learning and gaining experience. Over the past 20 years, an increasing number of projects of this kind are being developed and implemented at Universities. The individual projects often have a strong relationship to development aid and focus on the use of local building materials.

As part of this thesis, studies on the sustainability of such projects in terms of their long-term viability were conducted. In addition to an analysis of existing design-build studios, a series of interviews offer a more in-depth view of the projects and their contexts. This is supplemented by the personal experiences and knowledge gained through participating in and managing various projects in Africa, Asia and South America.

The thesis is divided into two parts. The first part, the analysis, provides a deeper view into the projects in the context of their sustainability. It introduces the basic parameters and the various actors involved in the projects.
A ten-phase model illustrates the general project procedure. Furthermore, selected projects are explained on the basis of the model, and the nal results summarized. The second part serves as a “manual”. The content illustrated is application- oriented and offers a guideline for future projects.

The thesis is both a documentation and a catalyst for further initiatives. It offers insight into existing projects and thereby serves as a basis for learning and inspiration for future projects. It is an invitation to examine the opportunities and impacts associated with design-build projects and to develop new approaches based on the experiences and know-how gained.

The thesis is available online in German and to be treated according to the CC:

design build Projekte @ phaidra.ufg.at

______________

CC – License short version

You are free:
to copy, distribute, display, and perform the work

Under the following conditions:

Attribution. You must give the original author credit.
Non-Commercial. You may not use this work for commercial purposes.
No Derivative Works. You may not alter, transform, or build upon this work.

long version of the Creative Commons copyright:

creativecommons.org

cohousing holzstrasse

Projektmitarbeit im Büro Gernot Fritz, 2017 – jetzt

Im Kaplanhofviertel wird ein gemeinschaftlicher Wohnbau in Niedrigenergiebauweise und mit möglichst ökologischen Materialien errichtet. Besonderes Augenmerk wurde auf den partizipativen Planungsprozess gelegt: Die zukünftigen Bewohner*innen konnten in der Entwurfsphase aktiv mitgestalten. Ein wesentliches Element des Entwurfs ist der grüne Vorhang, welcher im Sommer das Haus beschattet und durch das entstehende Mikroklima kühlt. Auch sanfte Mobilität ist ein Teil des nachhaltigen Konzeptes des CoHousing Holzstraße.

weitere Informationen unter: www.cohousing-holzstrasse.at

Ich bin dann mal V.E.G.

versorgen – erforschen – gestalten

Entwurf 2015

Konzept

Das Leisenholareal wird aktuell kaum genutzt und soll eine Aufwertung durch ein innovatives Konzept erfahren. Was passiert mit dem Ensemble? Wie kann es zukünftig genutzt werden?

Der Lageplan mit den drei Höfen

Der Entwurf geht davon aus, dass in Zukunft Austausch und Kommunikation zwischen den unterschiedlichen Lebensbereichen und Lebensformen wieder wichtiger werden.

Er geht auf diese Annäherung ein und erschafft eine Plattform, die es interessierten Menschen ermöglicht, sich in unterschiedlichsten Gebieten weiterzubilden und sich weiterzuentwickeln.

Ansicht des Forschungshofes, die bestehenden Garagen bilden das Tor zum Neubau
Hinter dem Bestand liegt der Neubau aus Stampflehm und schließt den dritten Hof mit Empfangshalle und überdachtem Außenraum ab.

Auch die vor Ort agierenden Personen profitieren von der Vielfalt: Die Gastronomie und der Verkauf der Gärtnerei werden durch Besucher*innen der verschiedenen Veranstaltungen am Areal frequentiert und locken Spaziergänger*innen an, die so auf das Geschehen aufmerksam werden und vielleicht bald wieder aufs Areal kommen, um diesmal aber selbst ein Teil zu werden. Auch die Künstler*innen im Gestaltungshof werden durch die Gärtnerei und die Gastronomie im Versorgerhof verpflegt. Das Zentrum für Lehmbau im Forschungshof kann die Werkstätten der Künstler*innen und die Seminarräume im Leisenhof nutzen. Welche wiederum von den Workshopteilnehmer*innen des Zentrums profitieren, die hier Essen konsumieren und auf Künstler*innen aufmerksam werden.

Es entsteht eine Symbiose, die für alle eine Bereicherung ist.

Eine schnelle Skizze stellt die Höfe mit dem mittig gelegenem Platz und der angrenzenden Gärtnerei dar.

parivartan

bachelor project in 2012

masterplan
(co-planning with Felix Ganzer, Sebastian Vilanek & Jomo Zeil)

The masterplan was developed after an intensive analysis. With the building survey, done in February 2012, it was easy to work and a development plan for the next 10 years could be drafted. Since the education for the children is high priority in the village, living quarters for teachers from other countries shall be build at first in autumn. Afterwards the building yard is to be implemented to offer the foundation for new projects, which are: the enlargement of a living quarter as well as the relocation of the dairy and the weaving department. In a last step the school is gathered in the old weaving mill and creates a new center for education in combination with the two surrounding hostels.

The village of Sunderpur © planning team

concept

For the weaving department it was important to work with the built volums and the existing trees. By placing two blocks a yard is created, this yard is composed of a bamboo wall in the north, the new buildings in the west and south as well as the existing edifices in the east. Different working areas are now provided. The southern building opens itself to the square, which marks the entrance to the village, and offers a sales department and a teastore for customers.

Foto © Katharina Doblinger

material

In varying the material a difference between new and old is made. The original is to revive. The loam offers better climatic circumstances and with the bamboo it is possible to overstretch huge ranges. The roof captures the yard and generates roofed outside surfaces, which offer further working areas or when expanding new rooms.

Foto © Katharina Doblinger